Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Megszűnik a papírpénz!

2016.12.13
Megszűnik a papírpénz!

svedorszag.pngSvédország lehet az első európai ország, ahol elsőként megszűnhet a készpénz. 

Svédország minden szempontból high-tech nemzet. Náluk nem az a kínos, ha valaki kártyával akar fizetni a boltban, hanem épp ellenkezőleg, az, amikor a vevő aprók után kezd el turkálni. A szupermarketekben az érméket a vásárló egy kis gépbe dobálja be, ami megszámolja azt és vissza is ad helyesen, a pénztáros ugyanis nem nyúl hozzá kézzel.

Egyre több ráadásul az olyan bolt, üzlet, ahol már egyáltalán nem fogadnak el készpénzt, nincs is erre kialakított kassza, kizárólag elektronikus úton lehet fizetni. A tömegközlekedési vállalat automatáinak jelentős része is kizárólag kártyával vagy mobilfizetéssel működik, sőt, egyes városokban már a bankfiókok sem hajlandóak készpénzt kezelni. Nincs sem pénztár, sem ATM. A lakosok nagy része szinte nem is használ már papírpénzt és érméket, mindent lehetséges megoldani digitálisan - számolt be az AP hírügynökség. Még a templomi adományt is kártyával fizetik. ()

Forrás: http://www.hwsw.hu/hirek/48257/keszpenz-bankjegy-erme-svedorszag-elektronikus-penz-bankkartya.html

 

A világ legrégebbi jegybankja, a svéd Riksbank az 1660-as években a világon először bocsátott ki papírpénzt, de most abban is elöl jár, hogy digitalizálja – írja a Financial Times.

A svédek arról kezdenek szakmai vitát, hogy a készpénz fizikai megjelenését egyszerűen megszüntetnék, és ha az elképzelés zöld jelzést kap, akkor két éven belül megjelenhet az „ekorona” a svéd korona mellett.

Mit jelent ez a monetáris politikára és a pénzügyi stabilitásra nézve? Mi lesz a módja, feltölthető kártya, vagy mobilalkalmazás, vagy valami egészen más? – ezekre a kérdésekre keresik most a választ a lapnak nyilatkozó Cecilia Skingsley, a Riksbank elnökhelyettese szerint.

A lépés azért került előtérbe, mert Svédországban egyébként is zuhan a készpénzhasználat, 2009 óta 40 százalékkal esett vissza a bankjegyek és érmék forgalma. Egyelőre úgy gondolják, hogy az ekorona csak kiegészítője lenne a koronának, vagyis a svédek választhatnának, hogy papírpénzt hordanak a bukszájukban, vagy teljesen megválnak tőle.

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20161116_Szep_bankjegyek_Ugyan_a_svedek_inkabb_eltorolnek

 

izrael.png„Egy, a maitól különböző és újfajta pénzt használó világ a maitól különböző és újfajta világ lesz. Sokkal gyorsabban haladunk ebbe az irányba, mintsem a legtöbben gondolnák. Az állampolgárok és a jegybankárok élete egyaránt alapvetően megváltozik” – állítja az elmúlt év­tized egyik legbefolyásosabb és legvitatottabb pénzügyi politikusa, Larry Summers. A volt amerikai pénzügyminiszter szerint a készpénz nélküli világ nem távoli utópia, hanem olyan realitás, amellyel minden nemzetnek már a közeljövőben számolnia kell. 2014 júniusában már az izraeli kormány is jelezte, kész élére állni az ilyen törekvéseknek.

Benjamin Netanjahu a kabinetfőnökét, Harel Lockert kérte fel arra, hogy dolgozzon ki egy olyan három lépcsőből álló tervet, amelynek célja, hogy „minden készpénztranzakciót megszüntessen Izraelben”. A kormány 2013 szeptemberében hatalmazta fel a Locker vezetésével felálló bizottságot, amely 2014 május végén készült el részletes javaslatával a készpénz nélküli társadalom megteremtéséről.

A terv célja, hogy mind a gazdasági szereplőket, mind a magánszemélyeket maximális mértékben az elektronikus fizetési megoldásokra vezesse rá. Az izraeli kormány meg­­győződése, hogy „a készpénz rossz”, mert a feketegazdaságot ösztönzi, és segíti az adóelkerülést.

Forrás: http://www.atv.hu/kulfold/20140609-bankjegyek-alkonya-nehany-even-belul-megszunnek

 

magyar.pngA jövőkutatók között érezhették magukat az Infotér konferencián a mobilfizetésről szóló kerekasztal-beszélgetés hallgatói, hiszen többek között olyan jóslatok hangzottak el, mint hogy néhány év múlva nem lesz papírpénzforgalom, illetve feleslegessé válnak a hagyományos pénztárcák.

Rossz hírrel szolgált a minőségi bőr pénztárcák gyártói számára Emőri Gábor, az I-Cell Kft. ügyvezető igazgatója az Infotér konferencia első estéjén, a mobilfizetés kapcsán tartott kerekasztal-beszélgetésben kifejtve, hogy már nem érdemes tartós tárcát venni. A szakember ezzel arra utalt, hogy a pénztárcában lévő dolgok közül egyre többet váltanak ki a mobiltelefonok és az ezekre készült alkalmazások, illetve a mögöttük lévő szolgáltatások, így lassan funkcióját veszti ez a tárgy.

Eltűnő papírpénz

Az I-Cell vezetője a beszélgetés során elmondta azt is, hogy már nincs messze az az idő, amikor megszűnik a papírpénzforgalom. A szakember rámutatott arra is, hogy Magyarország igen jó helyzetben van a mobiltelefonnal történő vásárlásban nemzetközi összehasonlításban is, mind a megoldást használók számát, mind a szolgáltatások mögött álló rendszerek fejlettségét illetően. Emőri Gábor hangsúlyozta azt is, hogy a mobilfizetés széles körű elterjesztéséhez mindenképpen szükség van olyan szolgáltatásokra, amelyek nagy tömegek számára teszik erősen vonzóvá ezt a lehetőséget.

Példaként említette a mobillal történő parkolásfizetést, amiben Magyarország szerinte piacvezetőnek számít. Ennek alátámasztására elmondta, hogy Budapesten van olyan kerület, ahol 70-80 százalékban mobiltelefonnal egyenlítik ki a parkolási díjat. Egy másik, sokakat vonzó lehetőség a szakember szerint a tömegközlekedés, de igen jó törekvés az is, hogy az okmányirodákban is lehessen mobillal fizetni.

megszunik-a-papirpenz-880x400.jpgEgyelőre ez egyre több helyen még csak bankkártyával valósulhat meg, idővel azonban létrejöhet olyan környezet, amikor már mobiltelefonnal is lehet fizetni ezekben az intézményekben. Emőri Gábor hozzátette, hogy ha az állam élen jár a mobilfizetés elterjesztésében, és látszik, hogy tömegek kezdik el használni, akkor a magánszektor is követni fogja ezt a trendet.

Forrás: http://www.itbusiness.hu/print/Fooldal/rss_3/Mar_ne_vegyunk_tartos_penztarcat.html