Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Miért mondanak nekünk Nemet az emberek?

Talán meglepő lesz amit most mondok, de igazából a legtöbb esetben nem is mondhatnak mást. Általában nem is nekünk mondanak nemet, hanem éppen a helyzet, a körülmény olyan. Éppen ezért ne hibáztasd magad, ha nemet kapsz, legyél kitartó és menj tovább! De hogy megérthesd te is, egy hétköznapi példával szeretném neked illusztrálni, hogy mi miért történik. Kérlek a példa láttán a tényszerűségre figyelj, hiszen csak leegyszerűsített formában próbállak rávezetni a lényegre, magára a folyamatra.

nem.jpgTegyük fel a példa kedvéért, hogy nő vagy, és éppen nincs párod, de szeretnéd hogy legyen. Először is megfogalmazódik benned, hogy mit akarsz és hogy milyen lenne számodra az ideális. Tehát felmerül az igény, hogy legyen, hogy megtaláld a párod, a Nagy ŐT.

Mit fogsz tenni? Elkezdel keresni, nézelődni. Mérlegeled, hogy melyik férfinál mi lehet számodra az előnyösebb és ennek kapcsán megfogalmazod az alapvető kritériumokat. Lehet, hogy ez így egy picit ridegnek hangzik, de gondoljunk bele: ha te szeretek sokat sportolni, nagy valószínűség szerint olyan párt fogsz választani, aki szintén szeret sportolni.

Ezek után, ha ráakadtál a számodra kedvező férfira és te is megfelelsz neki, akkor gyakorlatilag megtörténik a kívánt eredmény: megtalálod a párod. Ennek következtében elégedett vagy és ettől kezdve könnyen meglehet, hogy nagyon sokáig, vagy akár soha többé nem fogsz újra keresni.

Most gondolj bele, ha téged ebben a pozitív, elégedett állapotodban szólít meg egy másik férfi, nem fogsz igent mondani neki, a válaszod az lesz hogy NEM!

Mi ebből a tanulság számunkra? Ha te értékesíteni akarsz valakinek egy terméket és annál a személynél éppen ez a megelégedettségi állapot van, akkor akármilyen ügyes vagy, nem fogtok üzletet kötni. És még mellé nem a te hibádból, hanem azért, mert egyszerűen csak akkor, ott, abban a pillanatban, nem volt olyan igény, amit kielégíthetnél. Egyébként ezt a szakzsargon úgy hívja, hogy vásárlási ciklus.

Ebben az esetben az a legjobb, ha nem sértődünk meg és nem sértjük meg a partnert, hanem megköszönjük a figyelmét és megkérdezzük, hogy adhatunk-e a későbbiekben az új dolgainkról tájékoztatást.

S hogy milyen arányban utasítanak vissza ilyen okok miatt? Általában azt lehet mondani, ha ismeretlen partnerekről van szó, akkor 20-ból 19 visszautasításra lehet számítani. Természetesen ez nagyban függ attól, hogy mivel foglalkozunk (mennyire közkedvelt termék vagy szolgáltatás), valamint függ attól is, hogy mennyire vagyunk tapasztalt, profi szakemberek. Ebből következően ez az arány akár 20-ból 6-8 sikeres is lehet, de semmiképpen se áltassuk magunkat azzal, hogy ettől jobb eredményt érünk el.

sikeresen.jpg

Miért volt fontos ezt leszögezni?

Egyszerűen csak azért, mert ha pontosan tudjuk, hogy mire számíthatunk, nem fog minket frusztrálni. Egyszerűen csak fogadjuk el a tényt, hogy 100 kapcsolatfelvételből 5 üzletünk lesz, és legfeljebb kellemes meglepetés ér, ha ettől jobb az arány.

Legyél pozitív, mosolyogj. Tudd, hogy biztosan lesz olyan, aki pont azt szeretné, ami neked van. Csak egy a feladatod, hogy megkeresd őket!

Menj bátran, higgy a biztosan bekövetkező sikeredben, és bízz a nagy számok törvényében!