Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hirek a nagyvilágból

2016.09.02

2016.09.02. Hírek a nagy világból - www.alibaba.com

Kínában már többen fizetnek a mobiljukkal, mint a bankkártyájukkal

Kínában tényleg elképesztő módon hódítanak a mobiltárcák, ami nem csak a bevételkiesés miatt okoz nagy fejfájást a bankoknak.

jack-ma-alibaba.jpgA Jack Ma kínai milliárdos érdekeltségébe tartozó Ant Financial, vagyis az Alibaba Group kapcsolt vállalkozása már egymagában is több tranzakciót bonyolít le a mobiltárca szektorban, mint az állami bankkártya szolgáltató, az Unionpay. Pedig az Alipay-en kívül, például a Tencent (WeChat Pay) is működtet mobiltárca szolgáltatást.

A hagyományos bankkártyát kibocsátó és elfogadó bankok ezt a díjbevételükön is megérzik. Egy kínai elemző cég, a Kapronasia szerint a szektor.

2015-ben 20 milliárd dollárnyi díjbevételt bukott el a mobilfizetési szolgáltatók miatt. A kínaiak tehát őrült tempóban váltanak a plasztikokról a QR-kód olvasós mobiltárca szolgáltatásokra.

Viszont nem csak a kieső díjbevétel okoz gondot. A már korábban említett Alipay és WeChat közvetlenül a bankszámlákhoz kapcsolódva működik, így továbbra is a hagyományos bankbetét a fizetések fedezete. Egyrészt nem kapnak kereskedői jutalékot a tranzakcióért (amit a kártyás vásárlásokért viszont kapnak). Másrészt nem látják a kereskedő nevét, csak annyit, hogy a vevő az Alipay vagy a WeChat, és hogy mennyi a költés összege.

Helyi elemzők szerint ez az igazi baj, mivel elsősorban mégiscsak hitelezésből élnek a bankok és így nem csak a tranzakciókat, hanem az ügyfeleik ismeretét is elveszítik. A tranzakciós adatok hiányában nem ismerhetik meg az ügyfeleik vásárlási szokásait, így nem is tudnak nekik versenyképes termékeket, szolgáltatásokat kínálni.

Forrás: portfolio.hu